Vraagbaak

Vraagbaak

Wat te doen bij een sportongeval?

Bij ongeval dient een ongevalaangifte (te verkrijgen op het secretariaat) ingevuld te worden. Achterzijde dient ingevuld te worden door behandelende geneesheer of clubarts Voorzijde dient zo goed als mogelijk reeds ingevuld te worden door de betrokken speler/trainer/vrijwilliger Ongevalaangifte dient voorzien van een klevertje mutualiteiten bezorgd te worden aan secretaris Pascal Buytaert, wonende te 9170 Sint-Gillis-Waas, Eeckbergstraat 51 (tel. 0497/53.43.24) Opgelet: aangifte dient op de voetbalbond binnen te zijn uiterlijk 14 dagen na ongeval op straffe van niet-aanvaarding Een ontvangstbewijs (dit seizoen gele kleur) wordt bezorgd door de voetbalbond aan de secretaris die het op zijn beurt terug bezorgd aan de speler via Stefan De Block of trainer. Ontvangstbewijs dient na genezing door de behandelende geneesheer of clubarts ondertekend te worden en samen met de bewijzen van medische onkosten na tussenkomst mutualiteiten terugbezorgd te worden aan de Secretaris en tevens rekeningnummer waarop bedrag dient gestort te worden. De secretaris bezorgt dit alles aan de voetbalbond. De voetbalbond betaalt eigen opleg terug op rekening van de club onder aftrok van kosten. Penningmeester Richard Meersschaert betaalt het bedrag dat door de voetbalbond is terugbetaald uit aan de speler op het doorgegeven rekeningnummer.

Een match vangt aan om 09u30, wat is het ideale ontbijt voor een voetballer? Hoelang op voorhand moet dit voor de wedstrijd genuttigd worden ?

Vooreerst moet er ontbeten worden ! Voedsel is brandstof voor de spieren en het lichaam en zeker nodig bij inspanningen. Een gewoon evenwichtig ontbijt bestaande uit vezelrijk (meestal lichtbruin, bruin) brood, confituur, een stukje fruit, een glas vers fruitsap, mager vlees en kaas. Te mijden : choco, ontbijtkoeken, spek, vet vlees. De speler ontbijt 1,5 à 2 uur vóór de wedstrijd. Bij verre verplaatsingen wordt er vroeger ontbeten en kan op de bus of in de auto een fruitsap en droge koek (beschuit, muesli) genuttigd worden.

Wat is het aangewezen middagmaal bij een wedstrijd om 15u ? Hoelang op voorhand mag het middagmaal geserveerd worden ?

Gewoon gekookte aardappelen of vezelrijke pasta’s, groenten zoals broccoli, prei, wortelen, spinazie en mager vlees (paardenvlees, kip, kalkoen) of magere vis. Indien de wedstrijd om 15u dan ongeveer 3 à 4 uur op voorhand middagmalen. Indien tussendoor hongergevoel mag een mueslibar of boterhammetje.

Bij tornooidagen pleiten we voor een gezond lunchpakket met fruit, brood met licht verteerbaar beleg. Uit den boze zijn chips, suikerwafels, frieten, hamburgers, hot dogs.

Zijn “trage suikers” prestatie bevorderend ?

Neen. Met trage suikers bedoelen we zetmeel wat we in brood, pasta, aardappelen terugvinden. Zij leveren de nodige energie voor de inspanningen. Bij kinderen is de lichaamseigen voorraad aan suikers onvoldoende. Daarom wordt ter hoogte van de darm een voorraad van traag opneembare suikers aangelegd. Eten we geen trage suikers dan worden de bouwstoffen (eiwitten) van het lichaam afgebroken om de nodige energie te leveren voor de inspanningen. Snelle suikers zijn alle soorten suikers, fruit, frisdranken, sportdranken.

Mag net voor de wedstrijd gedronken worden ?

Is afhankelijk van de omgevingstemperatuur (warm, koud), de duur van de wedstrijd, de intensiteit van de inspanning en het lichaamsgewicht. In theorie een isotonische drank, is per 100ml een samenstelling van water, 20 gr. suiker en 0,9 gram keukenzout. De commerciële isotonische dranken zijn te sterk gesuikerd. Een aanrader is aangelengd vers fruitsap. Met kleine slokken te drinken vóór de wedstrijd.

Wat na de inspanning ?

Het vochtverlies compenseren met isotonische dranken zoals hierboven beschreven, bv. onze aanrader aangelengd vers fruitsap. Bij hongergevoel mag een droge koek, zie ook hoger de inhoud van het lunchpakket. Als het kan wordt er best binnen de 60 minuten een maaltijd genomen maar dit is niet altijd mogelijk. Kan dit wel dan zal de recuperatie beter verlopen en zal het lichaam beter herstellen van de geleverde inspanningen.

Graag een wedstrijd bijwonen?

Website by